Răscoala din 1907 (banc)

Print Friendly, PDF & Email

La şcoală învăţătoarea le cere copiilor să-şi invite la şcoală bunicii şi străbunicii dacă aceştia au fost martori la Răscoala din 1907. A doua zi la ora de istorie apare Bulă cu bunicu-său:
– Povesteste-ne bace Bulă cum o fost atuncea, zice învăţătoarea.
– Păi fata mea eu pe atuncea eram în putere… şedeam eu pe-acasă cu lucrul când numai ce vine vecinul Petre în fugă: mă Bulă ia repede o sapă, un topor, ce ai, şi vino repede că-i ţara în primejdie. Luat-am eu securea din şură şi haida’ cu vecinul în centrul satului… Colo satu’n par… Da’ nu zici c-or venit alţii mai tari ca noi, ne bătură bine şi ne băgară în dube…
– Bace Bula, zice învăţătoarea, ceva nu se potriveşte. Pe-atuncea nu erau dube… m’netale precis nu-ţi aminteşti de ce trebuie. Ia mai gândeşte-te o ţâră.
– Fata mea, zice Bulă seniorul, cred ca ai dreptate… amu’ îmi amintesc cum o fost… şedeam eu cu vecinu’ Petre în crâşmă la un toi de ţuică. şi numa’ ce vine la noi cârciumaru’ şi ne zice:
– Mă Petre, mă Bulă, mereţi repede pe la casele voastre şi luaţi-vă ori coasa ori furca, ce-ţi avea, şi mergeţi la adunare că-i bai de ţară!
Merseram noi pe-acasă, luaram furcile şi haida’ în centru’ satului… Colo tăt satu’ cu căţel şi purcel… Da’ nu zici că veniră alţii mai buni ca noi, ne bătură bine şi ne suiră în dube…
– Bace Bulă, iară nu-i bine. M’netale le cam încurci şi nu-ţi mai aminteşti corect tot ce-a fost, zice învăţătoarea.
– Iertaţi-l, zice Bulă jr., tovarăşa învăţătoare pe bunicu’, că el întotdeauna încurcă răscoala cu cooperativizarea…

Sursa http://www.amuzant.ro/bancuri/2137.html#.WZ04FxdLfVM

1 Rétrolien / Ping

  1. Până când mă?! – SubUrban.Ro

Leave a Reply

Adresa de email nu va fi publică


*